ظروف نچسب چدنی را بهتر بشناسید

ظروف چدن را بهتر بشناسید

این روزها ظروف نچسب چدنی جای خود را در آشپزخانه‌ها باز کرده‌اند و به یکی از پرطرفدارترین ظروف پخت و پز تبدیل شده‌اند. جنس این ظروف همانطور که از نامشان مشخص است از چدن می‌باشد. چدن نه تنها برای زیانی برای بدن ندارد بلکه مفید هم می‌باشد.

خواص ظروف چدن

قدیمی‌ترین ریخته گری مربوط به چدن است که به تمدن‌های باستانی ساکن جلگه‌های بین النهرین برمی‌گردد. اولین مردمانی که قطعات چدنی را به صورت منظم و با موفقیت تولید کردند چینی‌ها بودند. بسیاری از قطعات چدنی قدیمی بسیار سودمند هستند، مانند اجاق‌های خوراک‌پزی، لوازم آشپزخانه و وسایل کشاورزی. در سال 11 میلادی، اروپایی‌ها اشیایی مانند ناقوس، توپ، گلوله و لوازم آشپزخانه را از چدن می‌ساختند. اما امروزه طراحان، مهندسان و مصرف کنندگان خواص منحصر به فرد چدن را کشف کرده‌اند، به‌گونه‌ای که چدن در دنیای جدید نقش بسیار مهمی پیدا کرده است. چدن آلیاژ کربن، سیلیسیم با پایه آهن است که همیشه دارای مقدار معینی منگنز، فسفر و گوگرد است. البته به منظور تغییر خواص فیزیکی و مکانیکی چدن‌ها عناصری مانند مس، مولیبدن، نیکل، کروم نیز به آن افزوده می‌شود .چدن‌ها دارای دسته‌های زیر هستند:

1 – چدن خاکستری: دارای سطح مقطع تیره و خاصیت ماشین‌کاری عالی

2 –چدن سفید: دارای سطح مقطع خاکستری روشن و مقاوم در برابر سایش

3 –چدن چکش خوار: قابلیت تغییر فرم پایدار

4 –چدن کروی: دارای گرافیت‌های کروی در سطح مقطع

5 –چدن آلیاژی: مقاوم در برابر ضربه و سایش

ظروف چدنی نچسب ساخته شده از چدن خاکستری هستند و در قالب‌های ماسه‌ای ریخته‌گری می‌شوند. این چدن‌ها حساسیت کمتری نسبت به ترک‌برداری دارند و همچنین دارای خاصیت ماشین‌کاری و مقاومت فرسایش عالی و نیز قدرت ضربه‌گیری زیاد هستند.

 

خواص ظروف چدن

مزایای ظروف نچسب چدنی

1 -کاهش مصرف انرژی

ظروف چدنی نچسب، ظرفیت گرمائی و ضریب انتقالی حرارتی بالایی دارند به همین دلیل ابتدا حرارت را کاملا در خود ذخیره می‌کنند و بعد از اشباع شدن به سرعت و به طور یکنواخت به مواد غذائی انتقال می‌دهد. بنابراین با کمترین انرژی حرارتی، بیشترین انتقال حرارت صورت می‌گیرد و در مصرف انرژی صرفه جویی فوق العاده‌ای می‌کند.

2 -پخت آسان، سریع و یکپارچه

در ظروفی که نچسب چدنی هستند، انتقال حرارت در تمامی سطوحی که با مواد غذایی درگیر هستند به صورت کاملا یکنواخت و تدریجی اتفاق می‌افتد به همین دلیل توزیع حرارت در تمامی مواد به صورت یکسان است. این امر باعث پخت یکپارچه مواد غذایی شده و غذا به اصطلاح جا افتاده می‌شود.

3 -حفظ ارزش‌های غذایی

طراحی درب ظروف نچسب چدنی به صورتی است که به هیچ وجه بخاراتی که از پختن مواد اولیه غذایی  حاصل می‌شود و دارای ویتامین‌ها، پروتئین‌ها و املاح مفید هستند از داخل ظرف خارج نمی‌شود و به محض اینکه با سطح داخلی درب تماس پیدا کرد، میعان انجام می‌گیرد و از طریق نقاط برجسته بر روی مواد غذایی در حال پخت ریزش می‌کند. این امر باعث می‌شود تمامی ارزش‌های غذایی حفظ شود و ضمن اینکه بهترین بهره وری را دارد، غذایی کاملا سالم و مفید را نوش جان می‌کنید.

آیا ظروف چدن قابل استفاده در رستوران‌ها هستند؟

بله. این ظروف نه تنها قابل استفاده اند، بلکه بسیاری از رستوران‌ها پخت غذاهای متنوع خود را با استفاده از تابه‌ها و قابلمه‌های چدنی ترجیح می‌دهند.  در مواردی حتی ظروف چدن درجه یک را به عنوان ظروف سرو غذا نیز در رستوران‌های معتبر مورد استفاده قرار می‌دهند.

 

آیا ظروف چدن قابل استفاده در رستوران‌ها هستند؟

آیا زنگ زدگی ظروف چدن باعث از کار افتادن آن‌ها می‌شود؟

خیر. اگر در تابه یا قابلمه چدنی خود آثاری از زنگ زدگی پیدا کردید، تنها لازم است با استفاده از سیم ظرفشویی لایه‌ای که روی سطح ظرف تشکیل شده است را جدا کنید و مراحل آماده سازی ظروف چدن را مجددا اجرا کنید. برای سهولت بیشتر می‌توانید از شوینده‌های نسبتا قوی استفاده نمایید تا لایه نارنجی رنگ بدون اینکه زحمت اضافی وارد کنید جدا شود.  اما باید از سمی نبودن این نوع شوینده‌ها اطمینان داشته باشید تا مواد خطرناک از طریق سطح ظرف جذب نشود.

آیا ظروف چدن گرما را به صورت مساوی توزیع می‌کنند؟

خیر. ممکن است فکر کنید بدنه ضخیم تابه‌ها و قابلمه‌های چدن باعث می‌شود گرما به صورت یکسان پخش شود، اما باید این نکته را بدانید که ظروف چدن در بسیاری از مواقع به دلیل وجود نقاط سرد در هنگام آشپزی مورد انتقاد قرار می‌گیرند. برای این که از پخته شدن تمامی قسمت‌های غذا مطمئن شوید، بهتر است در هنگام آشپزی تابه‌ها و قابلمه‌های چدنی را به خوبی گرم نمایید و حرارت آن‌ها را تا جای ممکن بالا ببرید.

آیا آهن موجود در ظروف چدن وارد غذا در حال پختن می‌شود؟

بله، اما به طور معمول این اتفاق در هنگام پخت غذا‎های اسیدی اتفاق می‌افتد. به همین دلیل است که توصیه بسیاری از کارشناسان این است که غذاهایی که خاصیت اسیدی دارند نباید در ظروف چدنی تهیه شوند.  این گونه غذاها نه تنها روکش روغنی به وجود آمده در هنگام آماده سازی ظروف چدن را از بین می‌برند، بلکه باعث فراهم شدن پیش نیازهای لازم برای ترشح فلز آهن و جذب آن توسط مواد خوراکی می‌شود. به همین دلیل است که فلز آهن یک ماده سمی نیست، اما باعث تغییر طعم غذا می‌شود. در نتیجه اگر متوجه شدید که طعم غذا به طعم آهن نزدیک شده است، لازم است که مقادیر اسید موجود در مواد اولیه را  بررسی کنید و در صورت امکان از سایر ظروف پخت و پز برای آماده‌سازی آن غذا استفاده کنید.

 

آیا آهن موجود در ظروف چدن وارد غذا در حال پختن می‌شود؟

قابلمه چدن مناسب چه نوع غذاهایی است؟

قابلمه‌های چدنی برای پختن گوشت و پخت انواع غذا ایده آل است و چون می‌توانند حرارت زیاد را تحمل کنند، می‌توانید در چدن ها نیز سرخ کنید. در اینجا چند پیشنهاد برای شروع استفاده از قابلمه‌های چدنی وجود دارد:
1- کوکی‌های کاکائویی
2- طبخ مرغ و جوجه
3- انواع کیک
4- انواع آش
5- انواع خورشت
6- پلو
7- ته چین
8- و هرنوع غذای ایرانی و خارجی

اگر قصد خرید ظروف نچسب چدنی را دارید که از کیفیت و اصالت آن خاطر جمع باشید، می توانید از طریق فروشگاه اینترنتی ساینه برای خرید آن اقدام کنید تا در سریع‌ترین زمان ممکن محصولات خریداری شده به دستتان برسد.

دیدگاه‌ها 0

*
*