قابلمه سرامیکی بهتره یا چدن ؟
خیلی از افراد وقتی که برای خرید سرویس قابلمه خود پا به مغازه و فروشگاه ها می گذارند در رابطه با تفاوت قابلمه سرامیکی یا چدن سوالات زیادی از ما میپرسند، بنابراین در این قسمت تصمیم گرفتیم تا تفاوتهای این دو نوع قابلمه را بررسی کنیم و به این طریق بتوانیم به سوالات شما پاسخ دهیم .
این روزها بعد از اینکه شایعاتی در رابطه با سرطانزا بودن برخی از قابلمهها به وجود آمد، اکثر خانوادهها به خصوص خانمها تصمیم گرفتند تا با آگاهی بیشتری به انتخاب و خرید بهترین نوع قابلمهها از نظر مناسب و بهداشتی بودن بپردازند، تا در صورت استفادههای مکرر مشکلات زیادی را به وجود نیاورند. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعاتی را در مورد قابلمه سرامیکی و چدن در اختیارتان دهیم .
قابلمه سرامیکی
قابلمههای سرامیکی را میتوان مانند قابلمههای گرانیتی نمونه جدیدی از قابلمهها دانست، قابلمههای سرامیکی در مقایسه با دیگر قابلمهها تنوع بسیار بالایی دارند، این نوع قابلمهها دارای مقاومت خوبی هستند اما در هر صورت باید بدانید که جنس سرامیک شکننده است و اگر ضربهای به آن برخورد کند ممکن است لایه سرامیکی آن از بین برود.
قابلمه چدن
قابلمههای چدن جز قابلمههای سنگین وزن محسوب میشود، این نوع قابلمهها دارای دو دسته لعابدار و بدون لعاب هستند، قابلمههای چدن لعابدار در مقایسه با قابلمههای چدن بدون لعاب دارای محبوبیت بیشتری هستند، همچنین باید در نظر داشته باشید که قابلمههای چدن لعابدار نسبت به قابلمههای چدن بدون لعاب دارای قیمت بالاتری هستند .این نوع قابلمهها رنگ و طعم غذا را تغییر نمیدهند اما لایه نچسب آنها نسبت به قابلمههای چدن لعابدار ضعیفتر است.
برای اینکه ببینیم کدام یک از قابلمههای چدن یا سرامیکی بهتر هستند، بهتر است به ویژگیهای هر کدام از آنها را بیان کنیم و در یک مقایسه اجمالی بتوانیم با توجه به نیاز خود بهترین مورد را از بین این دو انتخاب کنیم.
مقایسه قابلمه چدن و سرامیک
ساختار و مواد تشکیل دهنده
جنس قابلمه چدنی اغلب از آلیاژهای آهن، کربن و سیلیسیم تشکیل میشود. این قابلمهها برای مصارف مختلف و با ویژگیهای خاصی ساخته میشود و میتوانند داری انواعی از روکشها باشند. علاوه بر این، این ظروف به صورت بدون روکش نیز در بازار وجود دارند و تهیه میشوند.
به طور معمول قابلمه سرامیکی از یک هسته مرکزی با یک فلز که دارای رسانش حرارتی بالایی هستند ساخته میشوند. این فلز معمولا آلومنیوم است. روکش این قابلمهها از جنس سرامیک میباشد و به همین دلیل است که قابلمه سرامیکی نامیده میشوند.
طرح و رنگ
در این مورد قابلمههای سرامیکی اولویت بیشتری دارند. زیرا سرامیک دارای خاصیت نقشپذیری و رنگپذیری است که میتواند با انواعی از رنگها پوشانده شود و مشتریان بسیاری به آن اهمیت میدهند. اما قابلمههای چدنی دارای اندازههای بزرگتر و شکل و طرحهایی محدودتر هستند.
تنوع در کاربرد
در این مورد قابلمههای چدنی تنوع کمتری دارند زیرا از آنها برای مصارف آشپزی و پخت و پز استفاده میشود، اما قابلمههای سرامیکی علاوه بر اینکه دارای مصرف پخت و پز هستند به عنوان ظروف تزئینی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
نگهداری مواد غذایی
ظروف و قابلمههای چدنی برای نگهداری برخی از مواد غذایی مناسب نیستند زیرا این مواد دارای خاصیتهای اسیدی شدید دارند، برای مثال مواد غذایی مانند آبلیمو و رب گوجه فرنگی .از طرف دیگر ظروف سرامیکی را میتوان برای مصارف مختلفی مانند قرار دادن در فر یا یخچال نیز مورد استفاده قرار داد. نگهداری مواد غذایی در ظروف سرامیکی هیچ مانعی ندارد.
وزن
ظروف چدنی اصل وزن سنگینی دارند اما ظروف سرامیکی در مقایسه با ظروف چدنی دارای وزن کمتر و سبکتری هستند.
قیمت
به دلیل اینکه ظروف و قابلمههای چدنی دارای کیفیت مناسبی هستند و جز جنسهای اصل به شمار میروند بسیار کمیاباند که در مقابل این کمیابی، دارای قیمت بسیار بالایی میباشند. در مقابل قابلمه سرامیکی دارای قیمت ارزانتری میباشد.
مراقبت و نگهداری
برای استفاده از هر دو نوع از ظروف و قابلمههای چدنی و سرامیکی باید از آنها در برابر آسیب و خط و خش با انواع قاشقهای فلزی خودداری شود. همچنین به دلیل اینکه ظروف سرامیکی قابلیت شکنندگی دارند به مراقبت بیشتری نیاز دارند.
سرعت پخت
امروزه به دلیل کمبود زمان و پیشرفته شدن نوع زندگی، اکثر خریداران به دنبال انواعی از قابلمهها هستند که با سرعت بیشتر و زمان کمتری بتوانند غذای خود را طبخ کند. برای طبخ غذا با سرعت بیشتر در بین قابلمههای سرامیکی و چدنی، قابلمههای چدنی با سرعت بیشتری این کار را انجام میدهند. به دلیل اینکه قابلمه سرامیکی برای طبخ غذا به شعله بسیار پایین نیاز دارد، زمان بیشتری نیز برای این کار صرف میکند.
فرق قابلمه سرامیکی با چدن از نظر سلامت مواد غذایی
تا حد امکان بهتر است از ظروف چدنی با روکشهایی مانند تفلون استفاده کنید زیرا در ظروف چدنی بدون روکش امکان زنگ زدگی وجود خواهد داشت. اگر ظروف چدنی دچار زنگ زدگی نشوند و از یک برند اصل تهیه شوند از نظر طب سنتی هیچ یون مضری را به غذا وارد نمیکنند. قابلمههای سرامیکی نیز به دلیل اینکه دارای روکش و لعاب مناسب ضرری برای مواد غذایی و سلامت انسان هستند، مضر نیستند. اما باید توجه کنید که اگر لعابی که روی ظروف کشیده میشود استاندارهای لازم را نداشته باشد میتواند با وارد کردن یونهای سمی و سنگین به مواد غذایی و بدن انسان، سلامت او را تهدید کنند.
در مواردی که در این مطلب بیان شد، نکات مهمی را در مقایسه دو نوع قابلمه چدنی و سرامیکی بیان کردیم. اما در واقع آن چه باعث میشود که شما یک انتخاب مهم و اصولی داشته باشید ترکیب نیاز و بودجهای است که برای خرید آن کنار گذاشتهاید. با توجه به نیازی که دارید و مصارفی که برای قابلمه در نظر گرفتهاید میتوانید به فروشگاه ساینه مراجعه کنید و یا از طریق اینترنتی، خرید خود را از سایت ما انجام دهید.
چند نمونه از محصولات ما:
دیدگاهها 0